Jilet İzlerinin Tedavisi
Jilet izlerinin tedavisi, plastik ve rekonstrüktif cerrahlar olarak üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi. Vücudunun çeşitli bölgelerinde bu tür izleri olan kişiler genellikle toplumdan izole olmaktan veya sosyal baskıdan dolayı rahatsız olurlar. Gerek sosyal alanda gerekse de iş çevresinde bu izolasyon zaman içinde daha yıpratıcı hale gelebilir. Fakat bu izlerin tedavisinde kullanılan etkili yöntemler de mevcuttur.
Jilet izleri, özellikle dirsek altı ve üstünde biribirine paralel seyreden çoklu izlerin varlığı tedavide zorluk yaratan bir etmen. Jilet izlerinin tedavisinde pekçok tedavi yöntemi olmakla beraber deri yaması (grefti) ameliyatı en çok yüz güldüren işlemlerin başında geliyor.
Klasik iz tedavisinde lazer, radyofrekans, dermapen ve dermabrazyon gibi tedavi yöntemleri de bazı izlerde fayda göstermekle beraber, bunların etkiniği daha çok deriden kabarık ve kırmızı renkli izlerin tedavisinde kullanılır. Genellikle seanslar halinde gerçekleştirilen bu tedavilerin temel amacı izlerin deri rengine yaklaştırılması ve kabarık izlerin azaltılması yönündedir.
Jilet izleri deriyle aynı renkte ve kabarık değil ise bu defa yukarıdaki yöntemlerin etkinliği oldukça düşük hale geliyor. Deri yaması ameliyatı, vücudun herhangi bir bölgesinde bibirine yakın çoklu jilet izlerinin giderilmesinde en etkili yöntem.
Deri yaması ameliyatına, izlerin olduğu alanın traşlanması işlemi ile başlanır. Traşlanan alanda izler tamamen ortadan kaldırıldıktan sonra oluşan alan genellikle bacak bölgesinden alınan deri yaması ile tedavi edilir. Bacak bölgesinden alınan derinin kalınlığı ise dermatom adını verdiğimiz özel bir aletle sağlanır. Bunun sonucunda hem kol hem de bacak bölgesinde yamalı bölgeler oluşur. Yama alanları zaman içinde normal deriden dikkatli bakışta ayırt edilebilse de jilet izlerine nazaran görüntüsü oldukça kabule dilebilir hale gelir. İşlem, traşlanacak ve yama konulacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 saat arasında sürmekte ve 7-10 günlük bir istirahat dönemi gerektirmektedir. İşlem sırasında kişinin anestezi alması gerekmez.