Endoskopik Alın Germe ve Kaş Kaldırma
Alın bölgesi ve göz çevresi yaşlılık belirtilerinin en erken ortaya çıktığı yüz bölümüdür. Mimik (ifade) kaslarının aşırı kullanımı ve yer çekimi etkisi alın bölgesi kırışıklıklarının başlıca sebepleridir. Özellikle 30'lu yaşlardan itibaren alın çizgileri derinleşir, kaşlar düşer ve üst göz kapağı üzerinde deri katlantıları oluşur. "Kazayağı" olarak tabir edilen bölgede minik kırışıklıklar gelişir. Netice itibarıyla kişi öyle hissetmediği hale mutsuz, gergin, sinirli ve yorgun bir ifadeye bürünür.
Alın Germe ve Kaş Kaldırma İçin Uygun Aday
Alın germe ve kaş kaldırma işlemleri nispeten genç yaşlarda uygulanan yöntemlerdir ve tek başına alın bölgesine ve kaşlara ait tüm sorunları çözebilir. 40'lı yaşlarda alın germe işlemine göz kapağı estetiği (blefaroplasti) ve orta yüz cerrahisi (midface lift), 50' li yaşlarda ise klasik yüz ve boyun germe ameliyatları eklenebilir.
Alın Germe ve Kaş Kaldırma Yöntemleri
Alın germe ve kaş kaldırma yöntemleri çeşitlilik arz etmektedir. Bu yöntemlerden bir bölümü ameliyatsız yöntemler olup geçici süre fayda sağlarken ameliyatlı yöntemler ile daha uzun ve kalıcı sonuçlar elde etmek mümkün olur.
1) Botoks Uygulaması ile Kaş Kaldırma
Ameliyatsız bir yöntemdir. Botox ile alın bölgesinde oluşan kırışıklıkları gidermek ve kaşları 2-3 mm kaldırmak mümkün olmaktadır. Belirli sürelerle tekrarlanma zorunluluğu yöntemin dezavantajını oluştururken basit ve kolay bir işlem oluşu, 5-10 dk kadar kısa bir sürede tamamlanması ve komplikasyon oranının düşük olması avantaj olarak görülebilir.
2) Askılama Yöntemleri
İple askılama yöntemi uzun yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Bu yöntemle alın kırışıklıklarına müdahale etme şansı yokken kaşların bir miktar kaldırılması mümkün görünmektedir. Yöntemin en büyük dezavantajı askı dikişlerinin zaman içinde gevşemesi ve kaşların 2-3 ay sonra eski haline dönmesidir.
3) Endoskopik Alın Germe ve Kaş Kaldırma
Endoskopik cerrahinin, estetik ve plastik cerrahide en sık kullanılan alanı endoskopik alın germe ve kaş kaldırma ameliyatıdır. Bu ameliyat ile aynı zamanda şakak germe ameliyatı da yapılabilmektedir. Yöntem, saçlı deride yapılan küçük kesiler ile gerçekleşir. Bu nedenle neredeyse hiç iz bırakmaz. Özel endoskopik cihazlar ve kameranın yardımı ile dikişler ve bazen vidalar kullanılarak alın bölgesi ve kaşlar daha yüksek noktalara taşınır. Endoskopik alın germe yöntemi ile alın çizgilerinden kurtulmak, kaşları kaldırmak, kaz ayaklarını düzeltmek, şakak bölgesini germek ve bunların sonucunda yanakları bir miktar yukarı kaldırmak mümkün olmaktadır. Genel anestezi ile yapılan yaklaşık 1-1,5 saat kadar süren bir ameliyattır. .Hasta, ameliyattan birkaç saat sonra taburcu olabilir ve 2-3 gün içerisinde iş hayatına dönebilir. Endoskopik alın germe ve kaş kaldırma ağrısız ve nispeten sorunsuz bir ameliyat olmasına rağmen göz çevresinde hafif şişlik ve morarmalar doğal kabul edilmektedir.
4) Açık Teknik ile Alın Germe
Açık teknik ile alın germe klasik ve eski bir yöntemdir. Ameliyat kesileri bir kulaktan diğerine uzanır ve başın en tepe noktasından geçer. Bu yöntemle alın kırışıklığına neden olan tüm mimik kaslarına müdahale edilebilir, kaşlar kaldırılabilir ve şakak bölgesi de gerilmiş olur.Uzun süreli ve kalıcı sonuçları olmasına rağmen kesinin çok büyük oluşu iyileşme döneminin de uzun süreli olmasına yol açar. Saçlı deriden yapılan kesilerde bir miktar saç kaybı yaşanabilir. İzler saçlı deri içinde kalsa da bazen fark edilebilir şekilde olabilir. Belirttiğim dezavantajları ve endoskopik yöntem ile benzer sonuçlar elde edilmesinden ötürü açık teknik ile alın germe benim tercih ettiğim bir yöntem değildir.