Aşırı Terleme Tedavisi Hiperhidroz ve Botoks

botoks_bursa_yaptıranlarBotoks, aşırı terleme (Hiperhidroz) tedavinde etkili bir yöntem. Koltuk altı terlemesindeki etkinlik ve güvenliği 2004 yılında FDA tarafından onaylandı. Böylece koltuk altı dışındaki bölgeler için de artık güvenli bir şekilde kullanılıyor.

Bazı hormonol bozukluklar ve hastalıklar (tiroid,diyabet) aşırı terleme şikayeti yaratabilir. Bu tür terleme şikayetleri genellikle tüm vücutta ortaya çıkar yani bölgesel değildir. Bölgesel aşırı terleme ise daha çok otonom sinir sisteminin düzensiz çalışması ile oluşur. En büyük özelliği de uykuda ortaya çıkmamasıdır.


Botoks İşlem Özeti

Botoksun aşırı terleme tedavisinde kullanılmadan önce özel bir test yapılır. Bu teste iodine-starch (iyot-nişasta) testi diyoruz. Testin amacı, tedavi alanındaki aşırı terleyen alanları tam olarak görebilmek ve enjeksiyonları bu alanlara yoğunlaştırmak. (Şekil 1)


botoks-terleme-tedavisi
Şekil 1: İyot nişasta testi ile koltukaltında aşırı terleyen noktaların belirlenmesi

Etki Mekanizması

Vücudumuzda 3 tür ter bezi mevcut. Bunlar apokrin, ekrin ve apoekrin ter bezleridir. Ekrin ve apoekrin ter bezleri direk olarak deri yüzeyine açılırlar ve yağ bezleri ile birlikte cildimizin nemini sağlar. Peki botoks nasıl oluyor da terlemeyi azaltıyor? Bu sorunun cevabı oldukça basit. Ter bezlerinin etrafında düz kas hücreleri mevcut ve bu kasların kasılmasıyla ter bezleri içeriğini deri yüzeyine bırakıyor, yani terlememizi sağlıyor. Ter bezlerini saran bu kasları bloke edersek aşırı terlemeyi de önlemiş oluyoruz. Botoksun yaptığı tam da bu. Diğer tüm uygulamalarda olduğu gibi, aşırı kasılan kasları daha düzenli çalışır hale getirmek.


Botoks Kullanım Alanları

Botoks koltuk altı terlemelerinin yanında el-avuç içi ve ayak-ayak tabanı aşırı terleme tedavisinde de kullanılır.


Botoks Etki Başlangıç ve Sonlanışı

Diğer tüm botoks uygulamaları gibi aşırı terleme tedavisinde de botoks etkinliği enjeksiyon sonrası 2-3 gün içinde başlıyor. 10-12.günler arası etkinliğin tam olarak başladığını söyleyebiliriz. Etkinlik süresi ise kozmetik amaçlı uygulamalardan biraz daha uzun çünkü bu bölgedeki düz kaslar çok güçlü değil. Bu bakımdan etkinliği 4-8 arasında sürecektir diyebiliriz.


Botox Ağrı Düzeyi

Koltukaltı uygulamaları oldukça ağrısız bir işlemdir. Özel bir önlem almadan (ağrı kesici krem veya buz uygulaması) rahatlıkla uygulanabilir fakat aynı şeyler avuç içi ve ayak tabanı için söylenemez. Bu bölgelerdeki uygulamanın ağrısız olması için el ve ayak bölgesindeki sinirlerin uyuşturulması gerekir. Biz plastik cerrahlar için bu sinirlerin uyuşturulması ise oldukça rahat ve basit bir işlem.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bize Ulaşın

icon

Esentepe Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Neşe Sok. No:6 Kat:4 D:12 Nilüfer - BURSA

telefon +90 224 242 00 57
+90 533 593 18 03 Whatsapp

facebook_ali_tufan_soydan9 [email protected]

facebook_ali_tufan_soydan| facebook_ali_tufan_soydan4| facebook_ali_tufan_soydan5| facebook_ali_tufan_soydan6