Botoks Hakkında Bilinmesi Gerekenler

botoks_bursa_yaptıranlarBotulinum toksini veya ticari ünvanları ile botoks-dysport genel anlamda kas sinir bileşkesinde etki eder ve mekanizması çok iyi bilinmektedir. Kaslardan salınan ve asetilkolin adı verilen ileticiyi geçici olarak bloke ederek kasların daha az kasılmasına sebep olur. Kasların daha az kasılması ise bizim istediğimiz etkileri oluşturur, yani alın çizgilerini azaltır, terlemeyi azaltır veya kas spazmlarına bağlı ağrıyı yok eder.

Botoks Etkisi Başlangıç ve Sonlanışı

Tüm botoks uygulamalarında etkinlik başlangıcı 2.-3.günler arasındadır. Etkinin tam olarak ortaya çıkması ise 10-14. günü bulabiliyor. Bu bakımdan botoks tedavilerinde genelde 10.gün kontrol muayene yapmakta fayda var. Etkinin sonlanışı ise 3-8 ay arasında değişiyor. Peki neden kimilerinde etkinlik 3 ay kadar azken bazı kişilerde 8 ay kadar uzun olabiliyor? Aslında bu sorunun cevabı gayet basit. Çünkü ilaç kas kasılmasını azaltırken mevcut kasın gücü önem taşıyor. Eğer kişide uygulama alanında kaslar çok güçlü ise ilacın etkinliği daha az ortaya çıkıyor ve erken dönemde sonlanıyor. Kas gücü ile bağlantılı olmayan uygulamalarda, aşırı terleme tedavisi gibi, etki genellikle kozmetik uygulamalardan daha uzun süreli oluyor.


Botoks Uygulaması Ağrılı mıdır?

Botoks uygulamaları genel olarak ağrısız ve konforlu işlemlerdir. Enjeksiyon yapılan iğne uçları da çok incedir. Yine de ağrı eşiği burada önem taşıyor çünkü ağrı hissi kişiden kişiye göre oldukça değişken. Ağrı eşiği düşük kişilerde uygulama öncesi ağrı kesici kremler kullanılabilir. Yüz bölgesindeki kozmetik uygulamalarda ise ben daha çok buz uygulaması yapıyorum. Buz uygulaması hem ortaya çıkabilecek şişlik ve morarmaları azaltır hem de ağrı kesici etkisi vardır. Genel olarak koltuk altı uygulamaları oldukça ağrısız iken avuç içi uygulamalarında sinir bloğu yapmak gerekli diye düşünüyorum.

Botoksun Tutmaması Mümkün mü?

Botulinum toksini daha önce açıkladığım gibi kas sinir bileşkesinde etki eder. Yani doğru yere yapıldığında tutmama gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun istisnası iki durum var. Birincisi; botoks soğuk zincir adını verdiğimiz bir yöntemle taşınır. Yani 4’ nin üstündeki sıcaklıklarda özelliğini yitirir. Eğer ilaç soğuk zinciri bozulmuşsa etkinliği olmaz fakat botoks-dysport üretici firmaları dünyanın en büyük kozmetik ürün firmalarıdır ve soğuk zincir uygulamasına oldukça düzgün bir şekilde uyarlar. İkinci durum ise kişilerin ilaca karşı antikor geliştirme durumudur. Yani mevcut ilaç vücuda girdiğinde bazı hücreler ilacı anında yok eder. Bu durum o kadar nadir görülen bir durumdur ki açıkça söylemek gerekirse ben daha böyle bir hastayla karşılaşmadım... Kısacası, botoksun tutmama ihtimali ilaca ve kişiye bağlı olarak mümkün olsa da ihtimali oldukça zayıf ve göz ardı edilebilir diyebiliriz.

Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?

Botoksun yan etkileri genellikle enjeksiyon bölgesinde ortaya çıkan etkilerdir. Buz uygulaması ile ben bu yan etkileri çok seyrek görüyorum ama küçük şişlikler ve noktasal morarmalar ortaya çıkabilir. Çok nadir de olsa baş ağrısı yaşayan kişiler de var ama paradoksal olarak aslında botoks baş ağrısını azaltmada kullanılan bir yöntem.Botoksun diğer yan etkileri genellikle enjeksiyon bölgesi dışındaki kasların da etkilenmesi ile ortaya çıkan etkilerdir. Göz kapağı ve kaş düşüklüğü bunlardan bazıları. Bu bakımdan bu tür yan etkileri yaşamamak için enjeksiyon sonrası yapılması gereken şeylere uymak gerekiyor.

Botoks İşlem Öncesi ve Sonrası Uyulması Gerekenler

İşlem öncesi uyulması gereken en önemli durum kişilerin mevcut hastalıklarını, varsa kullandığı ilaçların neler olduğunu, gebelik ve emzirme gibi bir durumun olup olmadığını söylemesidir. İşlem sonrası enjeksiyon bölgesine 4-8 saat boyunca masaj yapmamak gerekir. Bu durum ilacın istenmeyen kaslara yayılmasına yol açar. Yine bu süre boyunca sırt üstü yatmamak, başı öne eğmemek, ağır şeyler kaldırmamak ve alkol almamak gerekir. Enjeksiyon bölgesinde şişlik ve morluk oluşursa buz tedavisi bu sorunları hızlı bir şekilde ortadan kaldırır.


Herkes Botox Yaptırabilir mi?

Botoks tedavisi önerilmeyen kişiler genelde şu şekilde özetlenebilir;
Gebeler: Bebeğe bilinen bir etkisi yok fakat yine de gerçekleştirmiyoruz
Emziren anneler: Botoks süte de geçmiyor fakat emziren annelere de uygulamıyoruz.
Kas-sinir sistemi hastalığı bulunanlar: Oldukça seyrek görülen M.Gravis ve L.Eaton gibi sistemik kas hastalığı bulunan kişilere botoks yapılmaz.
Kan sulandırıcı kullananlar: Bu konu tartışmalı. Coraspin, Plavix, Coumadin tarzi kan sulandırıcı kullanan kişilerde botoks yan etki yaratmıyor ama enjeksiyon bölgesinde morarmalar ortaya çıkabiliyor. Bu bakımdan işlem öncesinde bu konuyu ayrıntılı konuşmakta fayda var.

Botoks Uygulamasında Yaş Sınırı Var mı?

Botoksun kozmetik amaçlı kullanımında yaş sınırı 18’dir. Diğer uygulamalarda ise (aşırı terleme, kas spazmları) yaş sınırı yoktur.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bize Ulaşın

icon

Esentepe Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Neşe Sok. No:6 Kat:4 D:12 Nilüfer - BURSA

telefon +90 224 242 00 57
+90 533 593 18 03 Whatsapp

facebook_ali_tufan_soydan9 [email protected]

facebook_ali_tufan_soydan| facebook_ali_tufan_soydan4| facebook_ali_tufan_soydan5| facebook_ali_tufan_soydan6