Isırım Bozuklukları

Ortognatik Cerrahi

Alt çeneye ait problemler ısırma bozukluğu içermiyorsa ve diş dizilimi ile dişlerin kapanması normal ise “genioplasty” adını verdiğimiz çene ucu estetiği ameliyatları ile tedavi edilir.

Ortognatik cerrahi ise hem üst hem de alt çeneye ait problemlerin ısırma bozuklukları ile beraber görüldüğü durumlarda yapılan cerrahi işlemin adıdır. Isırma bozukluğu (malokluzyon) ile tarif edilen durum; alt ve üst çene tam kapandığında dişlerin birbiri ile tam olarak temas edememesi olarak tanımlanır. Bu durum hastalığın fonksiyonel yönünü ortaya koyar. Isırma bozukluğuna yol açan alt ve üst çeneye ait görünüm bozuklukları ise konunun estetik yönünü oluşturur. Dolayısıyla ortognatik cerrahi için aday kişilerde hem fonksiyonel hem de estetik görünümü tekrar kazanmak mümkün olmaktadır.


Ortognatik Cerrahi Hangi Problemleri Tedavi Eder?

Ortognatik cerrahi adayı kişilerde yüz görünümü deformitenin kaynağına göre değişiklik gösterir. Bu problemlerin tamamı ortognatik cerrahi ile düzeltilebilir. En sık görülen problemler:

  • Alt çene ve üst çene dişlerin temas etmemesi ( Açık ısırım deformitesi)
  • Alt çenenin önde veya geride olması
  • Alt çenenin lateralize olması (Sağ veya sol yana kayması)
  • Alt çenenin bir tarafının veya tümünde gelişim geriliği oluşması
  • Üst çenenin önde ve geride olması
  • Üst çenenin lateralize olması (Sağ ve sol yana kayması)
  • Üst çenede gelişim geriliği görülmesidir.

Ortognatik cerrahi sabır isteyen ve uzun süreli bir tedavi ile mümkün olmaktadır. İlk muayene sırasında hastaların bu süreç konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Ayrıntılı ve titiz bir fizik muayene yapılır ve çene ve yüz bölgesine ait deformiteler değerlendirilir ve yapılacak cerrahi işlem konusunda ayrıntılı bilgi verilir. Ortognatik cerrahi ile en önemli bulgular sefalometrik analiz adı verilen grafilerin çekilmesi ile elde edilir. Bu grafiler üzerinde özel teknikler uygulanarak ve hesaplamalar yapılarak asıl sorunun nerede olduğu belirlenir. Isırma bozukluklarının eşlik etiği durumlarda hastanın ameliyat öncesi 5-6 ay kadar ortodontik tedavi görmesi gerekebilir. Bu tedavi diş dizilimin sağlanması açısından önem taşımaktadır.


Ortognatik Cerrahi Öncesi ve Sonrası

Ortognatik cerrahi işlemler yüz görünümünü ileri ölçüde değiştiren ve güzelleştiren ameliyatlardır. Ameliyat öncesi dijital kamera yardımı ile hasta fotoğrafları çekilir. Bu görüntüler bilgisayar ortamına aktarılır ve ameliyat sonrası oluşabilecek muhtemel görüntüler üzerinde fikir alış verişi yapılır. Uzun sürecek bir tedavide ameliyat öncesi, ameliyat sonrasında oluşacak muhtemel yüz görüntüsü hakkında fikir sahibi olmak hasta motivasyonunu ileri derece artırmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bize Ulaşın

icon

Esentepe Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Neşe Sok. No:6 Kat:4 D:12 Nilüfer - BURSA

telefon +90 224 242 00 57
+90 533 593 18 03 Whatsapp

facebook_ali_tufan_soydan9 [email protected]

facebook_ali_tufan_soydan| facebook_ali_tufan_soydan4| facebook_ali_tufan_soydan5| facebook_ali_tufan_soydan6