Deri Tümörleri

Deri, vücudumuzun en büyük organıdır ve biz farkında olmasak da birçok fonksiyon üstlenir. Enfeksiyon bariyeri oluşturma, duyu organı olarak görev yapma, vücut su ve elektrolit dengesini sağlama, ısı regülasyonu, bağışıklık sisteminde rol alma, bazı vitaminlerin yapımına katılma başlıca görevleridir. Bu kadar kompleks bir organ tabi ki birçok farklı hücre tipinden oluşmuştur ve dış dünya ile devamlı temas ve etkileşim halindedir. Bu etkileşim bazen derimizin yani cildimizin yapısını bozarak iyi veya kötü huylu kitlelerin oluşmasına neden olur. Kitle aslında tümör kelimesi ile eş anlamlıdır ve deri dokusunda oluşan kitleleri plastik ve rekonstruktif cerrahide iyi ve kötü huylu kitleler veya tümörler olarak inceleriz.

Kötü Huylu Deri Tümörleri

İnsanlarda en sık görülen kanser türü deri kanserleridir. Kötü huylu deri tümörü veya deri kanseri oluşmasında esas etken UV ışınları ve bazı suni ışık kaynaklarıdır. Dünyamızı saran ozon tabakasında son yıllarda ortaya çıkan hasar, deri kanserlerinin görülme sıklığını da arttırmaktadır.

ben_alma_bursa_cilt_kanseri


Cilt Kanseri Oluşumunda Kimler Risk Altında

- Açık tenli ve renkli gözlü kişiler

- Güneş altında çok zaman geçirenler. Bu durum uzun süreli veya kısa süreli yanıklar şeklinde de olabilir.

- Çillenmesi olan kişiler

- Arsenik gibi bazı kimyasal ajanlara maruz kalanlar

- Ailesinde deri kanseri bulunanlar

- Radyoterapi

- Uzun süre tedavi edilmemiş ve açık kalmış yaralar

- Sık ve küçük mikro travmalar

- Ekvatör düzlemine yakın olanlar ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlar. Bu bölgelerde güneş ışınları dünyamıza dik açı ile ulaşmaktadır.

Cilt Kanserinin Türleri

Cilt kanserleri genel olarak 3 başlık altında incelenir. Bunlar Bazal hücreli (BCC), Skuamoz hücreli (SCC) ve Malign Melanoma'dır. Bu 3 farklı deri kanseri tipinin ortaya çıkış sebepleri ve hayatı tehdit edici yönleri birbirinden oldukça farklıdır.


1) BCC (Bazal Hücreli Cilt Kanseri)

BCC; en sık rastlanan deri kanseri olmakla beraber en yavaş seyreden grubu oluşturur. Kendi içinde bazı alt grupları vardır ve genellikle vücutta başka organ ve dokulara yayılmaz.Bulunduğu alanda harabiyet oluşturabilir. Tedavisi, cerrahi olarak tümörün çıkarılması ve plastik cerrahi yöntemlerine uygun olarak onarılmasıdır.


2) SCC (Skuamoz Hücreli Cilt Kanseri)

SCC; 2.sıklıkta görülen deri kanseridir. İç organ yayılımı nadir olsa da bölgesel lenf düğümlerine yayılabilir. Yüz bölgesinde, özellikle alt dudak ve kulak bölgesinde sık rastlanırç Dudaklar, yüz ve kulaklarda sık rastlanır. Kronik mikrotravmalar, kimyasal ajanlara maruziyet sonrası görülebilir.Tedavisi, cerrahi olarak tümörün çıkarılması ve plastik cerrahi yöntemlerine uygun olarak onarılmasıdır.


3) MM (Malign Melanoma)

MM; Deri kanserlerinin en hızlı seyreden tipidir fakat diğer deri kanserlerine göre daha az sıklıkta görülür.Kronik güneş maruzuiyeti dıışında akut güneş hasarları da MM sebebi olabilir. Özellikle çok açık renkli deri yapısı ve renkli göz risk faktörü olarak sayılmaktadır. Lenf bezleri ve iç organlara yayılma riski büyüktür ve erken teşhis edilmesi önem taşımaktadır.

Malign Melanom normal deriden veya mevcut bir benden ortaya çıkabilmektedir.Kendi içinde de alt grupları mevcuttur.Bu bakımdan vücudumuzdaki herhangi bir bende ortaya çıkan değişiklikler alarme edici olmalıdır. Bu değişikliklere ABCDE kriterleri adı verilir. Bende bu tür kriterler mevcut ise ivedilikle çıkarılmalı ve patolojik incelemeye tabi tutulmalıdır.

benlerde renk değişimi sınır düzensizliği ali tufan soydanA (Asymmetry)

B (Border Irregularity): Ben sınırlarının düzensiz ve girintili çıkıntılı olması

C ( Color): Renk değişikliği

D (Diameter): 6 mm den büyük benler veya spn dönemlerde anormal büyüyen benler

E (Evolution): Bende ortaya çıkan değişimi ifade eder. Kaşıntı, ağrı, kanama ve ülsereasyon

Görüldüğü gibi deri kanserleri bazı durumlarda deri değişiklikleri yaratmakta veya bazı benlerde görünümü değiştirmektedir. Bu aslında bir avantajdır çünkü iç organ kanserleri uzun bir süre farkedilmeksizin büyüyüp yayılabilir fakat deride durum böyle değildir. Bu bakımdan kişiler olağandan farklı bir durum farkedederlerse mutlaka bir Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanına başvurmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bize Ulaşın

icon

Esentepe Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Neşe Sok. No:6 Kat:4 D:12 Nilüfer - BURSA

telefon +90 224 242 00 57
+90 533 593 18 03 Whatsapp

facebook_ali_tufan_soydan9 [email protected]

facebook_ali_tufan_soydan| facebook_ali_tufan_soydan4| facebook_ali_tufan_soydan5| facebook_ali_tufan_soydan6